Država će garantirati s dvije milijarde kuna za projekte malih i srednjih poduzetnika

Bez autora
May 06 2012

Agencija koja se odsad zove Hamag invest baviće se svim investicijama do 50 milijuna eura, a imat će zadatak privlačenja investitora te pružanja pomoći poduzetnicima. Znatno je ojačan jamstveni program Hamaga tako da je jamstveni fond s dosadašnjih milijardu povećan na dvije milijarde kuna. Također, Hamag je u posljednje četiri godine izdao oko 400 jamstava, a plan je da u idućih godinu dana izda 500 jamstava, što je vrijednost projekata od četiri milijarde kuna. Jamstva Hamaga koja banke dosad uglavnom nisu prihvaćale, ubuduće će biti prvoklasna jamstva, dakle jamstva na prvi poziv. Hrvatska Vlada ako bude potrebe i dodatno će ojačati taj jamstveni fond od dvije milijarde kuna. Ako se uspiju realizirati ti projekti vrijedni četiri milijarde kuna, to bi bio doprinos BDP-u od 1,3 posto, što je jako puno, a to su visoki ciljevi koji su međutim nužni ako se želi pokrenuti gospodarstvo.

Država će garantirati s dvije milijarde kuna za projekte malih i srednjih poduzetnikaSve što radi ova Vlada okrenuto je tome da se pokrene gospodarstvo, a i od Hrvatske agencije za malo gospodarstvo (Hamag) također očekujemo da snažno podupre pokretanje gospodarstva kako bi svi skupa promijenili prognoze o negativnom rastu, rekao je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras u petak na konferenciji za novinare na kojoj je predstavio novu ulogu koju je Hamag dobio nedavnim zakonskim izmjenama.

Tako će se agencija koja se odsad zove Hamag invest baviti svim investicijama do 50 milijuna eura, a imat će zadatak privlačenja investitora te pružanja pomoći poduzetnicima.

"Znatno je ojačan jamstveni program Hamaga tako da je jamstveni fond s dosadašnjih milijardu povećan na dvije milijarde kuna. Također, Hamag je u posljednje četiri godine izdao oko 400 jamstava, a naš plan je da u idućih godinu dana izda 500 jamstava, što je vrijednost projekata od četiri milijarde kuna", rekao je Maras dodajući kako će jamstva Hamaga koja banke dosad uglavnom nisu prihvaćale, ubuduće biti prvoklasna jamstva, dakle jamstva na prvi poziv. Ministar je napomenuo kako će hrvatska Vlada ako bude potrebe i dodatno ojačati taj jamstveni fond od dvije milijarde kuna.

"Ako se uspiju realizirati ti projekti vrijedni četiri milijarde kuna, to bi bio doprinos BDP-u od 1,3 posto, što je jako puno", poručio je Maras ističući kako su to visoki ciljevi koji su međutim nužni ako se želi pokrenuti gospodarstvo. Naglasio je ujedno i da će se u svim županijskim centrima osnovati "one-stop-shop" servisi koji će, osim savjetodavne, imati i ulogu poticanja i pomoći kod investicija te da će kao ministar o svemu tome intenzivno informirati strane gospodarske komore u Hrvatskoj, kao i druge institucije svugdje drugdje gdje bude boravio.

Predsjednik uprave Hamaga Darko Liović naglasio je kako im je cilj prije svega poduzetnicima koji dođu u Hamag s kvalitetnim idejama i projektima omogućiti lakši pristup izvorima financiranja te im pružiti savjetodavnu i operativnu podršku.

"Želimo postati mjesto koje će biti burza ideja s jedne te burza kapitala s druge strane, dakle da investitori i poduzetnici mogu dobiti sve na jednom mjestu. Potencijalni investitori moći će dobiti primjerice informaciju gdje mogu ulagati, u što mogu ulagati, informacije o poticajima te osobnog managera za investicijski projekt koji će raditi na uklanjanju birokratskih prepreka te kulturoloških i poslovnih razlika", rekao je Liović.

Od novosti Liović je naveo i vrijednost potencijalnih projekata koja je povećana s 1,8 milijuna na 15 milijuna kuna, podizanje maksimalnog iznosa jamstva s 2,5 milijuna na 7,5 milijuna kuna te pojednostavljenje uvjeta za sve poduzetnike s poslovanjem dužim od dvije godine. Uz to, istaknuo je i uvođenje izdavanja jamstava za reprogramiranje starih dugova, što je, upozorio je, prepoznato da postoji kao potreba na tržištu. Predsjednik uprave Hamaga napomenuo je i kako su trenutno u pregovorima sa gotovo svim poslovnim bankama koje, rekao je, nisu u početku bile previše zainteresirane, no nakon uvođenja prvoklasnog jamstva to se promijenilo. Što se tiče investitora, naglasio je kako "boja novca nije bitna", no kao smatra da u inozemstvu ima više slobodnog kapitala te kako Hamag već dobiva upite od potencijalnih investitora.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik